1.225 uur
Het urencriterium is 1.225 uur. Dat wil zeggen dat je 1.225 uur per jaar aan je bedrijf moet besteden om in aanmerking te komen voor bepaalde voordelen. Het idee hierachter is dat als je een bedrijf hebt, je hier ook tijd aan moet besteden. Een fulltime zzp’er heeft zo recht op zelfstandigenaftrek, en startende ondernemers ook op startersaftrek.
Bijhouden
Als je fulltime zzp’er bent, dan haal je het urencriterium makkelijk. 1.225 uur per jaar, dat is gemiddeld 23,5 uur per week. Dat is een parttime baan. Maar als je beginnend ondernemer bent, is het misschien twijfelachtig of je dit haalt. Bovendien is het urencriterium altijd 1.225 uur, ook al ben je later in het jaar gestart. Het is dus niet zo dat als je bijvoorbeeld in juni start met je bedrijf, dat je dan maar de helft van het aantal uren moet halen, 1.225 uur blijft 1.225 uur.
Alle uren opschrijven
Het is belangrijk dat je, zeker als je net bent gestart, je uren bijhoudt. Het kan namelijk zijn dat de Belastingdienst komt controleren of je wel minimaal 1.225 uur aan je bedrijf besteed hebt. Dan moet je dit kunnen bewijzen met een urenregistratie. Je kunt je uren via een app of gewoon in een Excel-bestandje bijhouden. Hier kun je ook meteen eventueel je kilometers bijhouden, als je dat prettig vindt. Vergeet niet alle uren te noteren die je voor bedrijf maakt. De tijd dat je dingen voorbereidt, offertesmaakt, vakliteratuur leest mag je allemaal meenemen voor je urencriterium. Dus ook de tijd dat je dingen aan het opzoeken bent op internet, zelfs de tijd dat je dit blog aan het lezen bent. Dit doe je allemaal voor je bedrijf, dus noteer de tijd dan ook.
Welke uren mag je niet meenemen?
Je mag dus alle uren die je aan je bedrijf besteedt meenemen voor het urencriterium. Maar welke niet? Simpel gezegd: alle uren die je niet werkt. Als je bijvoorbeeld ziek of op vakantie bent. Als je op vakantie werkt, dan mag je die uren natuurlijk wel weer meenemen. Maar ook als je bijvoorbeeld oproepdienst hebt voor een klant, ben je eigenlijk niet aan het werk. Die tijd mag je dus niet meenemen.
Werk je ook nog in loondienst?
Als je in loondienst werkt, dan moet je meer uren maken in je bedrijf dan dat je in loondienst doet, om te voldoen aan het urencriterium. Als je bijvoorbeeld 1.300 uur per jaar in loondienst werkt (dit is 25 uur per week), moet je minimaal 1.301 uur aan je bedrijf besteden. Deze regel geldt trouwens niet als je in 1 van de afgelopen 5 jaar geen bedrijf had.
Urencriterium bij arbeidsongeschiktheid
Als je arbeidsongeschikt bent, hoef je maar 800 uur aan je bedrijf te besteden om startersaftrek te krijgen. Deze regeling geldt trouwens alleen voor startende ondernemers en alleen voor de startersaftrek, dus niet voor de zelfstandigenaftrek.
Urencriterium bij zwangerschap
Als je zwanger bent, mag je 16 weken van je zwangerschap meenemen in je uren. Stel je werkt normaal 30 uur in de week, dan mag je 16 x 30 = 480 uur bijschrijven voor je urencriterium.
Wat als ik het niet haal?
Stel dat je, met alle uren die je hebt meegenomen in je berekening, het urencriterium nog niet haalt. Is dat erg? Nee hoor. Je kunt geen gebruikmaken van zelfstandigen- en startersaftrek. Dat is jammer. Misschien kun je proberen om aan het eind van het jaar nog wat extra uren te maken. Bijvoorbeeld door nieuwe klanten te zoeken, te bellen of te netwerken. Of je alvast te verdiepen in de regels voor volgend jaar, of het opzetten van een goede boekhouding.
Genoeg verdienen
Daarnaast moet je kijken of je genoeg verdient om gelukkig van te kunnen leven. Als jij genoeg kunt verdienen door maar 500 uur per jaar te werken, heb je het wat mij betreft goed voor elkaar. Dan maar geen fiscale voordelen. Ik teken er in ieder geval voor!
Bron ZZP forum