08 juni 2018 – Komt er een verplicht pensioen voor alle zzp’ers?

Werkgevers- en werknemersorganisaties onderhandelen al jaren over een nieuw pensioenstelsel. Nu lijkt het erop dat ze eruit zijn. Het belangrijkste punt: een verplicht pensioen voor zzp’ers.

Makkelijker vervroegd pensioen

Met dat nieuws kwam De Telegraaf gistermiddag naar buiten. Er wordt al zo lang onderhandeld en lang leek het erop dat de vakbonden en werkgeversorganisaties er niet uit gingen komen. Nu zijn er een aantal plannen uitgelekt. Zo moet de AOW-leeftijd pas in 2025 naar 67 stijgen, in plaats van in 2021 (zoals het huidige plan is). Ook moet het makkelijker worden om met vervroegd pensioen te gaan.

Geen pensioenregeling

Volgens de werkgevers en werknemers zijn er veel zzp’ers die geen pensioen hebben geregeld. Er zijn grote verschillen in de sectoren. Zo zijn er gebieden waar zelfstandigen hun pensioen regelen door bijvoorbeeld te investeren in hun boerderij of winkel. Maar andere zzp’ers bouwen juist weinig of geen pensioen op. Dit moet opgelost worden door een verplichte pensioensregeling.

Verplicht pensioen bestaat al

In sommige sectoren moeten zzp’ers al verplicht meedoen aan een pensioenfonds. Zo hebben zzp-schilders te maken met een verplicht pensioen. Zelfstandige schilders proberen al heel lang, zelfs via de rechter, om deze verplichte pensioensregeling af te schaffen. Als je zzp’er bent regel je zelf je verzekeringen en je pensioen, zo is het idee. Het is niet voor niets dat 46% van de zzp’ers tegen een verplicht pensioen is. Maar als de plannen worden doorgezet gaat zo’n verplicht pensioen voor zelfstandigen er toch komen.

Bron ZZP forum

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *